Het Lock-in effect, wat betekent dat?

Mischien heb je er nog nooit van gehoord, het ‘lock in’ effect. Het betekent zoveel als je in-/opgesloten voelen als bedrijf bij een van je leveranciers. In internetland kan dat gebeuren wanneer je bijvoorbeeld een plugin, template of systeem aanschaft die je ergens mee helpt maar je kan er daarna nooit meer van af of switchen naar een ander. Een goed voorbeeld hiervoor zijn bijvoorbeeld de huidige, veelgebruikte en soms handige pagebuilders die worden aangeboden voor onder andere bijvoorbeeld WordPress websites.

In het kort komt het er op neer dat je jezelf vastlegt bij een partij en afhankelijk maakt van hun product of dienst, in dit voorbeeld een pagebuilder plugin. Als de aanbieder er ooit mee stopt, overgenomen wordt, een andere richting in slaat of anders, dan ben je het haasje en kan je je hele site, al je pagina’s met al je content, opnieuw gaan maken. Dat is waar ‘lock-in’ of ‘locked-in’ voor staat. Ondernemers willen dat niet. Die willen vrij zijn in hun doen en laten en met wie ze wel-of-niet zaken doen. Het beperkt je ook in een aantal zaken in dit voorbeeld (qua doorontwikkeling en groei) maar dat is een ander verhaal. Een oplossing overigens voor dit probleem bieden wij in de vorm van DODO ROW waarover je hier iets kunt lezen.

Je wilt als ondernemer toch vrijheid in je eigen keuzes en niet afhankelijk zijn van 1 leverancier die voor jou de richting bepaalt zonder enig overleg! Wat nou als ze op een dag beslissen dat alles wat rood was groen gaat worden? Een beetje vreemd voorbeeld wellicht maar daar komt het uiteindelijk wel op neer.

Het zijn (of lijken) hele handige tools om je content mee te verrijken, maak het gebruik ervan blijkt vaak niet de juiste beslissing. Maar ook dat is weer een ander verhaal, daarover kun je in dit artikel meer lezen.

Maar even als voorbeeld voor het ‘lock in’ verhaal. Wanneer je als webdesigner zoekt naar goede, snelle oplossingen dan ben je er zeker een keer tegen aangelopen: pagebuilders. Na even zoeken kom je er al gauw achter dat er meer dan 1 te vinden is, sterker nog, er zijn er behoorlijk veel. En ze werken allemaal weer net even anders. Dus na vele uren, dagen onderzoek heb je een keuze gemaakt welke je gaat gebruiken.

Vervolgens maak je je site en installeert de pagebuilder. Site klaar, pagina’s vullen. Leuk met de pagebuilder. Veel uitzoekwerk hoe de pagebuilder werkt, de leercurve is meestal pittig, maar na uren hieraan gespendeerd te hebben heb je het te pakken en kan je vlot(ter) aan de gang. Na een paar dagen, weken of misschien maanden heb je flink wat pagina’s gemaakt.

En nu komt het… na een tijdje kom je een andere pagebuilder tegen die veel toffer is en veel meer opties biedt. Dus wil je die voortaan gebruiken. Maar je kunt niet zomaar switchen, want je huidige pagebuilder heel anders dan de nieuwe.

Je bent dus ‘locked-in’

Je kunt niet zomaar switchen van pagebuilder of template die je gekocht hebt. Wanneer je jouw pagebuilder plugin de-activeert  gaan al je opgemaakte pagina’s verloren, ongeacht welke pagebuilder je gebruikt. Of ze nu werken met shortcodes of niet, je opmaak is weg, op al je pagina’s waar je de pagebuilder gebruikt hebt. En maak je geen illusies, ook de pagebuilders die niet werken met shortcodes laten niets over van je met zorg opgebouwde, ingerichte layouts.

Zucht, opnieuw beginnen dan maar.

Even op je tanden bijten alle pagina’s ombouwen met je nieuwe pagebuilder.

Daar komt de volgende… je bent weer wat maanden, mischien al een jaar verder en je krijgt bericht dat je pagebuilder niet meer verder ondersteund wordt of doorontwikkeld wordt… Dat houdt in dat bij de eerstvolgende update van WordPress je pagebuilder waarschijnlijk niet meer goed werkt en je dus wederom opnieuw kan beginnen.

Nu weet je wat ‘locked-in’ betekent en wellicht besef je je hoe belangrijk het is om je vrijheid in eigen keuze te bepalen wat betreft je leveranciers. Je sterk afhankelijk maken van 1 partij betekent dat je afhankelijk bent van hun visie en richting en het daar maar mee moet doen. Wie wil dat nou?

Een eenvoudige manier om nooit meer last te hebben voor dit ‘locked-in’ probleem bieden wij in de vorm van DODO ROW.