Merk bewaking en registratie

Ook niet geheel onbelangrijk. Je merk bewaken tegen onrechtmatig gebruik door een ander.

Je kan nog zo’n mooie naam voor je bedrijf, product, dienst of ander hebben bedacht en daar tevens een domeinnaam in gevonden hebben… maar wat nu als een ander daar mee aan de haal gaat? Kan je dat dan aanvechten of niet? Een registratie bij de kamer van koophandel is dan niet voldoende.

Hiervoor zal je je merknaam, bedrijfsnaam, productnaam en/of je logo/beeldmerk moeten registreren en dat is best lastig. Ook dit kan je gewoon bij DODO regelen. Het hele voor aanvraag proces als wel als het deponeren er van kan DODO uit handen nemen. Dit proces gaat in 4 stappen. Na een succesvolle registratie heb je wettelijke bescherming.

Hoe gaat dat in zijn werk.

 1. Onderzoek
  Eerst wordt er gekeken of er niet een identieke naam reeds bestaat in de Benelux of EU. Tevens wordt gecontroleerd of je naam niet te beschrijvend is. Hierna zou je nog een uitgebreid naamonderzoek kunnen laten uitvoeren.
 2. Houderbepaling
  Hierna dient er bepaalt te worden wie de eigenaar wordt van het toekomstige merk dit wordt de ‘merkhouder’. Dit kan een rechtspersoon zijn zoals een B.V. of een stichting of een natuurlijk persoon bijvoorbeeld jezelf. De rechten en plichten van het merk rusten op de merkhouder.
 3. Juridische omschrijving
  Daarna wordt er een juridische omschrijving van de producten en/of diensten waar je merk in de markt gezet gaat worden. Dit wordt op maat gemaakt voor jouw merkaanvraag. Dit is essentieel want dit bepaalt de toekomstige beschermingsomvang van jouw merk.
 4. Aanvraagprocedure
  Is dit allemaal bekend, dan regelen we de hele aanvraagprocedure. Op het moment dat jouw merk succesvol is geregistreerd heb je in principe het alleenrecht op het gebruik van dat merk in een vastgesteld gebied en in de bepaalde categorie van producten en/of diensten.

Wil je weten of jouw merk nog beschikbaar is? Vraag dan een merkonderzoek aan. Klik hier