Wat kiest u? Een Open source of een gesloten systeem?

Al vaker krijgen we vragen van klanten die vastlopen bij hun huidige websiteleverancier met uiteenlopende redenen. Tijd voor opheldering vonden wij zo. Kosten, mogelijkheden, doorontwikkeling, veiligheid, snelheid, zoekmachinevriendelijkheid, vrijheid in keuzes, weergave op alle apparaten en nog veel meer.

Allemaal belangrijke zaken bij het maken van een beslissing bij de keuze van een webdesigner of systeem. Wij hebben hier ondertussen ruim 15 jaar ervaring in en weten er uiteraard alles over en zullen hier de belangrijke punten en keuzes voor u uiteenzetten.

Wat kiest u? Een Open Source Systeem of een Gesloten Systeem?

Eerst maar eens uitleggen wat de verschillen zijn.

Open Source:

Bij open source doelen wij op gratis verkrijgbare systemen waar ontzettend veel communities, ontwikkelaars en gebruikers in te vinden zijn. Hierdoor zijn de mogelijkheden vaak grensloos. Niemand is eigenaar van de software en dus kunt u (de klant) altijd switchen van webdesign bureau en uw volledige website  meenemen/overzetten. Een aantal bekende open source systemen (waar wij tevens ervaring mee hebben) zijn: WordPress, Joomla, Magento, Concrete5, Drupal, Typo3, Prestashop, Opencart etcetera.

Gesloten Systeem:

Gesloten systemen zijn eigen gebouwde systemen/software die ontwikkeld en geschreven is/zijn door bedrijven. Bijvoorbeeld door webdesign-, reclamebureau’s of webontwikkelaars. Dit zijn tevens degene die verantwoordelijk zijn voor de doorontwikkeling, mogelijkheden, uitbreidingen, veiligheid enzovoort. Er is dus 1 ontwikkelaar met meerdere gebruikers maar dus geen grote community en de mogelijkheden zijn degene die u geboden worden door het bedrijf achter het systeem. En mede hierin liggen dus dan ook de grote verschillen. Een aantal bij ons bekende leveranciers (waar we tevens ervaring mee hebben) van gesloten systemen zijn: DTG, Dibbadoo, Ziber, SEOshop, Blockwise etcetera. En dan… naast  het kiezen van uw website systeem moet u ook nog rekening houden met de registratie van uw domeinnaam, hosting, emailoplossing, support, onderhoud etcetera. Dus belangrijk om de juiste keuze te maken.

Hoe maakt u nou de juiste keuze?

Wel… laten we eens een checklist met vragen maken die u op weg helpen. We zetten het even uiteen in verschillende blokken. Helemaal onderaan vind u onze conclusie.

Conclusie:

Uiteraard zal het u niet verbazen dat onze voorkeur uitgaat naar het gebruik van open source maar dat is dan ook heel erg logisch en zal ik hieronder toelichten. Gesloten systemen hebben ieder op zich toch altijd weer een paar behoorlijk grote onhebbelijkheden waarvan ik er een paar zal opnoemen:

  • Vaak te hoge jaarlijkse abonnementskosten welke vaak niet in verhouding zijn tot de geboden mogelijkheden.
  • Plafond aan uitbreidingen/mogelijkheden vaak snel bereikt waardoor klant later alsnog switch naar een flexibelere oplossing en dus weer met hoge opstartkosten zit.
  • Langzame doorontwikkeling van systeem.
  • Langzame doorontwikkeling bij nieuwe technologische vooruitgangen.
  • Geen maatwerk uitbreidingen mogelijk
  • Geen API integratie mogelijk van derde partijen
  • Meertaligheid vaak beperkt NL en UK. Of NL, UK, DE, FR maar niet volledig. Open source is verkrijgbaar in alle talen.
  • Klanten kunnen data en soms zelf hun eigen content nooit verhuizen naar een andere leverancier.
  • CMS word ontwikkeld door 1 bedrijf. De feedback over hoe het zou behoren te werken vanuit gebruikersstandpunt is dan ook minimaal terwijl dit bij Open source juist maximaal is vanwege de vele ontwikkelaars en miljoenen gebruikers.
  • Design vaak herkenbaar vanwege de kleine mate (soms zelfs 1) van aanwezige templates en mogelijkheden.
  • Keuze voor mobiele weergave door sommige leveranciers welke gebruik maken voor een losse/specifieke mobiele siteversie brengt onnodige hoge kosten met zeg mee en is een achterhaalde werkwijze
  • Support in sommige gevallen enkel per mail.
  • Op het gebied van Apps wordt er vaak niets gedaan vanwege de hoge ontwikkelkosten en de snelle (dure) doorontwikkeling. Bij Open source is de gebruikersgroep zo groot dat dit wel interessant is en dus gebeurd.

 

Het mag duidelijk zijn dat wij voorstander zijn van het gebruik van het Open source model bij de bouw van kleine, gemiddelde en grote websites.
Het is betaalbaar, snel, ongelimiteerd aan opties, meertalig en altijd voorop lopend qua techniek. Daarnaast is uiteraard maatwerk altijd een optie in het geval van websites die specifieke eigenschappen hebben die sowieso nergens te vinden zijn.

Tegenstanders van Open source schermen vaak met negatieve opmerkingen over Open source op het vlak van veiligheid en werking. Dit is niet helemaal terecht maar wel ergens op gebaseerd. Er zijn ontzettend veel mensen (en ook bedrijven) die aan de slag gaan met Open source, een website bouwen, deze onnodig volproppen met zinloze plugins die ze vaak niet eens gebruiken, om er dan vervolgens helemaal niet meer naar om te kijken. Op deze wijze verouderd je site en maak je hem gevoelig voor eventuele hackers. Je moet je site nu eenmaal onderhouden, het is net als een auto. Dus krijg je al gauw (vanwege de enorme aantallen gebruikers) hoge getallen wanneer je praat over geïnfecteerde websites. Tja, als je een paar miljoen gebruikers hebt heb je uiteraard ook snel een hele grote groep knoeiers =). Het is dus zeker zaak om te weten waar je mee bezig bent en de juiste partij uit te kiezen voor de bouw van je website.